Een feestkar, ook wel bekend als de Foodtruck, is een hippe hapjes wagen die vooral te vinden is bij festivals en evenementen. Vaak is de foodtruck niets meer dan een omgebouwde bestelbus, maar bij voorkeur is het een ‘Pipi langkous oldtimer’, vanwaar achter de zelfgebouwde balie hapjes verkocht worden.

Reglementen | vergunningen

Om bij dit soort gelegenheden voedingswaar te verkopen zult u een standplaatsvergunning moeten aanvragen. Hiermee verkrijgt u recht op de standplaats en de verkoop van voedingswaar.

Vanzelfsprekend zult u zich eveneens dienen te houden aan de geldende HACCP regels. Dit is van groot belang ten behoeve van de voedselveiligheid. Het toepassen van HACCP regels is niet een vrijblijvend optie, uw acties dient u bij te houden op lijsten. Denk hierbij aan (onder andere) het bijhouden van lijsten, wanneer u apparatuur hebt schoongemaakt, data en afvinken. Bezoek de website voor uitgebreide informatie. Als ondernemer kan het zijn dat u een audit (controle) krijgt, maak uw foodtruck en werkwijze dus volledig HACCP proof.

Verkoopt u in het openbaar alcoholische dranken, dan zult u in het bezit moeten zijn van een sociale hygiëne certificaat. Deze dient u te behalen (via een examen) bij een erkende instelling.

Aan de bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

De aanschaf

De aanschaf van een foodtruck kan een dure aangelegenheid zijn. De klant verwacht een truck die aansluit bij de feeling en beleving van festivals. U zult dus met een zeer origineel exemplaar voor de dag moeten komen. Een gemiddelde prijs van zo’n 45.000 euro is niets bijzonders. Wie toch de droom heeft een foodtruck op lowbudget basis te starten zou eens een .. autosloperij moeten bezoeken.

Autohandelaren vragen vaak de hoofdprijs, de autosloop niet. Op de autosloperij komen afgedankte voertuigen terecht waarvan de herstelkosten hoger liggen dan de dagwaarde. Vraag of de eigenaar u wil inseinen zodra er zich een extravagant exemplaar van het gewenste formaat en merk voordoet. Er zijn genoeg personen die oldtimers aanbieden. Natuurlijk zult u flink moeten investeren om de auto op te knappen en naar wens te maken, maar u kunt altijd nieuwe onderdelen zoals een ruitenwisser, bougies, tot aan startmotoren per merk online kopen. In dat geval kijkt u bij www.autoonderdelen24.BE. Alle onderdelen zijn altijd nieuw, hoe oud uw oldtimer ook is.